v roce 2012 - mestska knihovna egona hostovskeho

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

v roce 2012

Akce knihovny > Proběhlé akce

Proběhlé akce knihovny v roce 2012

Den pro dětskou knihu 2012


Sobota 1. prosince 2012
 v dopoledních hodinách patřila v hronovské knihovně dětem. Půjčovna pro děti a mládež se proměnila v předvánoční tvůrčí dílnu. Společně s paní Kateřinou Smutnou a čtenářkami jsme se pustily do "kouzlení z drátků." Paní Smutná během chvilky vystavila po stolech pro inspiraci hotové originální vánoční ozdoby a dekorace, které vyšly z jejích rukou. Připravila děvčatům materiál (drát) a rozmanité barevné korálky a děvčata si tak mohla vyrobit pro vlastní potěšení nebo své blízké dárek ve tvaru hvězdičky, srdíčka apod. Při společném povídání se k nám z chodby linuly vánoční koledy, (o patro výš trénoval dětský pěvecký sbor ZUŠ s paní Zuzanou Meierovou). Mimochodem, jak nám paní Smutná prozradila, těšit se na ní můžeme ještě v prosinci některou adventní neděli dopoledne v televizním pořadu ČT Toulavá kamera, kde bude předvádět své řemeslo - drátování.


_____________________________________________________________________________________________________________________________________

29. listopadu proběhla druhá beseda s paní Annou Matějkovou o Reiki


29. listopadu  proběhla v naší knihovně již druhá beseda s paní Annou Matějkovou z Vamberka o Reiki - metodě přírodního léčení. Paní Matějková, RIEKI mistr - učitel, se touto metodou zabývá od roku 2005, kdy zjistila, že má v sobě energii, kterou může předávat dál a bylo by škoda, aby nebyla využita. S REIKI může každý pomáhat sobě i druhým s léčením a harmonizací.
Více o REIKI se můžete dozvědět i na webových stránkách paní Anny Matějkové www.reiki-anna.cz


____________________________________________________________________________________________________________________________________


Ve čtvrtek 8. listopadu se konala přednáška Mgr. Jiřího Jakla

Ve čtvrtek 8. listopadu se v oddělení pro dospělé čtenáře konala přednáška Mgr. Jiřího Jakla s názvem „Jak je to s přísadami v potravinách“. Návštěvníci přednášky byli seznámeni s tím, co se dnes přidává do potravin a v jaké míře jsou tyto látky škodlivé pro lidský organismus, kterým je lepší se vyhnout a naopak které jsou neškodné, případně i zdraví prospěšné. Načerpali jsme důležité informace o barvivech, ochucovadlech, sladidlech, konzervantech, emulgátorech, aditivech a stabilizátorech. Hovořilo se i o levných náhražkách v potravinách a umělých tucích.

________________________________________________________________

V září a v říjnu 2012 probíhaly kurzy internetu pro úplné začátečníky

V září a v říjnu 2012
 probíhaly kurzy internetu pro úplné začátečníky, kde se účastníci učí ovládat počítač a zvládnout základy internetového „surfování a mejlování“. V březnu plánujeme kurz internetu pro středně pokročilé uživatele, zaměřený na komunikátory, nakupování přes internet a sociální sítě apod.

_______________________________________________________________

1. a 2. října 2012 se v dětském oddělení v rámci akce TÝDEN KNIHOVEN

1. a 2. října 2012
 se v dětském oddělení v rámci akce TÝDEN KNIHOVEN konal slet papírových vlaštovek. Akce se zúčastnilo 24 dětí ve třech věkových kategoriích od předškoláků až po školáky 5. tříd. Všichni soutěžící dostali symbolické odměny a z papírových vlaštovek, které nám jejich tvůrci zapůjčili, máme v dětském oddělení výstavku.

_______________________________________________________________

3. a 5. října 2012 - Společné čtení ze světových pohádek


3. a 5. října 2012 v dopoledních hodinách probíhalo Společné čtení ze světových pohádek. Akce probíhala v rámci TÝDNE KNIHOVEN pod heslem „Čti, žij zdravě“ .
Děti 2.
 4. tříd se měly možnost zaposlouchat nejen do pohádek
H. Ch. Andersena, ale i do pohádek  z jiných koutů světa např. Japonska, Vietnamu, Austrálie. Nechyběly ani ukázky z rómských či ukrajinských pohádek.

_______________________________________________________________

4. října 2012 nás navštívila paní Anna Johana Nyklová se svojí knihou


4. října 2012 nás navštívila paní Anna Johana Nyklová se svojí knihou Babka Ťapka na kraji světa aneb Nový Zéland očima české babičky. Prožili jsme dvě hodiny úžasného vyprávění, doplněného fotografiemi z cesty a četbou poutavých pasáží z knihy, vydané vlastním nákladem. Pro ty z Vás, kteří se autorského čtení nemohli zúčastnit, máme dobrou zprávu: kniha bude brzy v naší knihovně k dispozici čtenářům k zapůjčení.

_______________________________________________________________

11. října 2012 - vernisáž výstavy Knihy z knihovny Egona Hostovského po převozu z USA


Knihy darovaly děti Paul Hostovsky a Olga Castiellová-Hostovská. Vernisáže se osobně zúčastnila paní Olga Castiellová-Hostovská, p. ing. Jana Kühnlová (ředitelka a jednatelka sponzora převozu knih do ČR – firmy INVENTIA), město Hronov zastupoval radní p. Antonín Hurdálek, slovem nás provedl a o životě a díle Egona Hostovského přednášel PhDr. Václav Sádlo – ředitel regionálního muzea v Náchodě, na jehož popud se výstava uskutečnila. Hudební doprovod obstarali žáci ZUŠ Hronov – Martina Hofmanová – příčná flétna, Zuzana Meierová – zpěv a Tomáš Mrština – kytara, kterým tímto moc děkujeme, stejně tak i jejich pedagogům.

_______________________________________________________________

O líné babičce – autorské čtení z knihy Aleny Kastnerové


V pondělí 22. října 2012 k nám do knihovny zavítala spisovatelka Alena Kastnerová, zde se setkala se čtenáři 4.B základní školy. Beseda proběhla v přátelské atmosféře, neboť „Línou babičku“ děti četly společně ve škole s paní učitelkou Kristinou Novotnou a měla velký úspěch. Po diskusi si děti nechaly do nově zakoupených knih „O líné babičce“ napsat na památku věnování od samotné autorky. Paní Kastnerová zvídavým školákům také prozradila, že má rozepsanou další knížku pro děti, kde bude hlavním hrdinou „ Nevybouřený dědeček“ . Dětem byla premiérově přečtena první kapitola z této připravované knížky. Paní Kastnerová si také se zájmem prohlédla ilustrace dětí ke knížce a byla moc ráda, že si mohla jeden obrázek od Emy Strnadové odvézt s sebou domů.


9. února tohoto roku se v naší knihovně konala přednáška ing. Rostislava Staňka
kazatele Církve bratrské o Ugandě, kterou několikrát navštívil a dokázal nám o ní poutavě hovořit. V rámci akce byli účastníci vyzváni, zda by pomohli finančním darem podpořit projekt zajištění pitné vody pro školu.
Na začátku srpna obdržela prostřednictvím pana Staňka naše knihovna pamětní děkovný list, za což jsme rádi. Toto poděkování si dovolujeme sdílet se všemi, kteří tuto sbírku podpořili.




Pro naše čtenáře a návštěvníky máme dobrou zprávu: pan ing. Rostislav Staněk se vrátil z další zajímavé cesty po Africkém kontinentu tentokrát z Jižního Sudánu a připravuje
o této misi zajímavou přednášku.
Termín bude upřesněn zde na webových stránkách a v Hronovských listech
U NÁS.


Marek Dvorský

__________________________________________________________________________________________________


„Co červenec neupeče, to již srpnu neuteče“
                                                                                         (česká pranostika)


V hronovské knihovně se před prázdninami uskutečnilo ještě několik zajímavých akcí, které probíhají v  českých knihovnách již tradičně.
24. minisjezd dětských čtenářů  náchodského regionu se konal ve středu 30. května. Hostující knihovnou se stala Knihovna města Police nad Metují. Polické knihovnice připravily pro návštěvníky z řad dětí nápaditý a pestrý program. Mladí čtenáři v roli manažerů měli za úkol představit svoji domovskou knihovnu ostatním účastníkům. Hronovačky napsaly na toto téma také básničku. Městské knihovně Egona Hostovského propůjčily nový název („U pejska a kočičky“) a oslavencům dokreslily na památku narozeninový dort. Připomněly všem jméno slavného hronovského rodáka Josefa Čapka a promluvily o oblíbených knížkách. Program pokračoval v nově otevřeném Muzeu papírových modelů, kde jsme si vyslechli výklad o vystavených exponátech. Další poučné zastavení nás čekalo v místě zrekonstruovaného Vlachova statku. Tam nás přivítal pan Petr Köppl, zaměstnanec CHKO, který pro nás připravil besedu s promítáním filmu o přírodě Policka a Broumovska. Závěrečným překvapením pro všechny přítomné bylo pozorování čapí rodinky, hnízdící na vzdáleném komíně. Akce se vydařila! Poděkování patří polickým kolegyním za milé přijetí a žákyním ZŠ a MŠ v Hronově za vzornou prezentaci hronovské knihovny.
Polsko - český Den dětí na téma"V zemi kvetoucích třešní".
Letošní oslava MDD se konala ve středu 6. června v partnerské knihovně Kudowa Zdroj. Z Hronova vycestovala celá třída 2.A základní školy s paní učitelkou Lenkou Grossovou. Japonsko bylo hlavním bodem programu. Po promítnutí obrázků japonských zahrad a dalších scenérií si děti vyrobily dle výkladu paní Violetty Biernacik tradiční panenky štěstí Kokeshi. Během setkání nám také prozradily, kam by se rády podívaly o letních prázdninách. Dlouhý pás balícího papíru proměnily šikovné děti během chvilky pomocí pastelek a vystřihovánek v rozkvetlou louku. Společné dílo se podařilo. Nakonec snědly všechny dobroty od maminek a před zpáteční cestou dostal každý účastník polský kynutý koláč a mátový čaj. Věříme, že se českým výletníkům „za hranicemi“ líbilo a těšíme se na další česko - polské setkání u nás.
Pasování prvňáčků  probíhá v hronovské knihovně od školního roku 2004/2005 pravidelně, takže letos jsme malé čtenáře vítali již poosmé.    Natěšené děti z Hronova, Zbečníka a Velkého Dřevíče obdržely své první čtenářské průkazy na 1 rok zdarma a také barevnou záložku od výtvarníka Jiřího Fixla ze studia Efef. Na správný průběh slavnostního aktu 12. a 13. června dohlížel sám praotec Čech s kněžnou Libuší. Děti se od paní knihovnice Hany Nejedlé dověděly o památné hoře Říp i o tom, jaký byl život našich dávných předků. Do pamětní knihy se po odříkání slavnostního slibu každé z dětí zapsalo a na závěr jsme si všichni hezky česky zazpívali. Je naším velkým přáním, aby se pěkné prostředí dětského oddělení stalo oblíbeným a stálým místem setkávání dětí a knih.
Ať již    budete trávit letní měsíce kdekoliv, nezapomeňte si přibalit dobré čtení. V našem elektronickém    katalogu najdete celou řadu tipů včetně čerstvých novinek.
Krásné zážitky    a modré nebe bez mráčků vám všem přejí

Hana Nejedlá    a Jaroslava Vítová



Otevírání studánek.  V době letnic (svatodušní svátky) mívala děvčata svoji malou slavnost. Odedávna se věřilo, že dívčí nevinnost má „očistnou moc“, a proto se v této době vydávaly ke studánkám a k pramenům, aby je po zimě vyčistily, „otevřely“. Po vyčištění si mezi sebou zvolily královnu. Většinou bývalo vybráno malé, hezké a hlavně hodné děvče, které ostatní děvčata okrášlila kvítím. Následovala „Králenská obchůzka“ , při které děvčata procházela vesnicí a koledovala. Jídlo, které takto vykoledovala, snědla na „královské hostině“, uspořádané na louce nebo u studánky.

                                                (Bestajovský, M.: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce, Jaro)

V březnové anketě pro mládež do 15-ti let, nazvané  „To si přečti“,  byly v hronovské knihovně vylosovány tři naše horlivé čtenářky:  Apolena Doležalová, Adéla Hrnčířová  aMichaela Pařízková. Věříme, že jim jejich věrní přátelé knihy zůstanou průvodcem po celý život. Celostátní anketu  „Čteme všichni SUK 2011“,   pořádá každoročně (u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy 2.4.) Pedagogická knihovna J.A.Komenského ve spolupráci s Klubem dětských knihoven. Ve veřejných knihovnách mohly děti po celém Česku hlasovat od ledna do března 2012    o nejoblíbenější dětskou knihu uplynulého roku. Slavnostní vyhlášení výsledků 20. ročníku proběhlo 4. dubna 2012 v Památníku národního písemnictví na Strahově za přítomnosti spisovatelů, ilustrátorů, nakladatelů a zástupců dětských čtenářů. Během akce bylo vylosováno 50 výherců z řad mládeže. Mezi nimi téžAdéla Hrnčířová a Michaela Topolnická žákyně ZŠ a MŠ v Hronově a zároveň pilné čtenářky hronovské knihovny. Každá vyhrává knihu, která jim bude z Prahy doručena na jejich adresu.
Upřímně blahopřejeme k úspěchu!
Připomínáme ještě naši pátou, březnovou  
Noc s Andersenem, které se zúčastnilo 21 dětí, z toho 7 dobrovolníků ZŠ a MŠ v Hronově (viz Náchodský deník 6.4.2012). V dubnu nás navštívily také nejmenší děti z hronovské mateřské školky a nadšeně se zúčastnily připraveného programu, plného pohádek, písniček a vyprávění.
Arabský svět-jiná planeta?
 Autorka slovensko-iránského původu nabízí ve své knize realistický pohled na současný život v arabských zemích.    Zajímavá témata vč. témat „tabu" předkládá z pohledu ženy arabistky, která dlouhodobě žila a pracovala v tomto regionu.
Kolmo na Moskvu a další cyklocesty po Evropě.  Milan Martinec si „střihne" za tři týdny Moskvu zpáteční a ujede přitom čtyři tisíce kilometrů. Nebo za téměř stejnou dobu dojede s plně naloženým kolem přes Alpy a Pyreneje k pobřeží Atlantiku až na tzv. konec světa.
Rodiče potřebují hranice, aneb dovolte dětem, aby byly dětmi.  Uli Hauser se staví proti tendenci dnešních rodičů vychovávat děti úzkostlivě a podle příruček a staví se za volnost, kterou je třeba dětem dát při hře, v době učení i při rozvíjení jejich osobnosti.
Atlantida a rok 2012. Ztracené civilizace a proroctví Mayů.  Frank Joseph zveřejnil ve své knize postřehy o četných propojeních mezi ztracenými starověkými civilizacemi a současností. Vyjadřuje se k obavám z katastrofického scénáře pro den 21. prosince 2012, kdy dojde k astronomické situaci, jaká se opakuje jednou za šestadvacet tisíc let.
Poselství Bohů. Pátrání po záhadách minulosti.  Magdalena Zachardová se ve své nové knize zaměřuje na stále nové, technicky neuvěřitelně vyspělé artefakty, které znovu a znovu nacházíme na naší planetě.
Zakázané reportáže. Martin Čáp je známý reportér, který prošel řadou deníků, časopisů i televizí. Zabýval se mnoha napínavými kauzami a společenskými a politickými aférami. Tyto reportáže pak těsně před zveřejněním kdosi zakázal…Autor je teď předkládá ve zbeletrizované podobě jako příběhy o zvůli mocných.
Jarní pohodu při čtení, objevování a toulkách přírodou přejí

Jaroslava Vítová a Hana Nejedlá


Březen měsíc čtenářů 2012, aneb „Sladký život s knihovnou“


Již 1.března byla v hronovské knihovně zahájena oblíbená  Burza  knih a časopisů, vyřazených z fondu. Každou středu dopoledne probíhal  Kurz internetu  pro začátečníky, který byl plně obsazen hronovskými seniory mladého ducha, další zájemci usednou k počítačům v září.
Ve čtvrtek 15. března k nám přijela paní Anna Matějková,  REIKI  mistr učitel z Vamberka.  Besedao této léčitelské metodě, která má původ v dalekém Japonsku,    velmi zaujala všechny přítomné posluchače. Dobít energii potřebuje po zimě každý a paní Anna má dar ji předat každému, kdo o to stojí. Po celý měsíc navštěvovaly oddělení pro děti a mládež školáci a předškoláci hronovských vzdělávacích zařízení. Knihovnice paní Hana Nejedlá připravila pro každou třídu pásmo vyprávění, čtení a hádanek a připomněla 125. výročí narození hronovského rodáka, malíře a spisovatele Josefa Čapka.
Výstavu  „3D Prostorové knihy“  ztvárnili mladí výtvarníci Základní umělecké školy pod vedením Jana Fialy. Děti svou fantazii „rozjely“ v pestrých knižních skládačkách a tak se tu objevily palmy, les, zvířata, hrady, pohádkové postavy, loď, hudební a další motivy.
Mladí čtenáři se zapojili do ankety  „To si přečti“ a vyznali se v ní o svém vztahu k oblíbeným knihám. Hronovské pověsti Petra Čuhaniče, veselá trička a diplomy byly odměnou našim nejlepším mladým čtenářům.
Královnou  se stala  Julie Bordejczuk, králem Miroslav Poláček, oba žáci 5. třídy základní školy ve Velkém Poříčí.
Letošní pohádková  Noc s Andersenem  se uskutečnila v českých knihovnách i za našimi hranicemi např. v Polsku a Slovensku z 30. na 31. března.    Po zaznění známé znělky se dětem představil zvěrolékař MVDr. Stanislav Mach, který s sebou přivedl svého pejska Bleska (nalezence) a suchozemskou želvu. Během besedy se živě diskutovalo a děti dostaly od pana Macha cenné rady, jak nejlépe pečovat o své domácí mazlíčky. Na vlastní oči zhlédly praktickou ukázku lékařského vyšetření ve veterinární ordinaci Blesk sehrál „vzorného pacienta“. Nejrychleji zodpovězené soutěžní otázky odměnil pan doktor cenami a na závěr si děti pohladily obě zvířátka.
V dílně zvané „Tvořilov“ (DDM Domino) se vyráběly jarní papírové kytičky do květináčků, mlsali jsme sladké ovocné špízy s pejskem a kočičkou. V parku jsme ozdobili pentličkami náš strom pohádek a na farské louce vypustili do pohádkového nebe balónek štěstí a četli z noční oblohy. Po návratu se 14 malých Andersenek ve věku 7,5 11 let převléklo do nočních úborů a absolvovalo noční stezku odvahy. Po celý večer se dětem věnovali také dobrovolníci z 2. stupně hronovské základní školy. Představili se jako Křemílek a Vochomůrka, Pat a Mat, černá paní, kočička a trpaslík.
Dobrou noc nám popřáli hodní pohádkoví skřítkové z knížky Vítězslavy Klimtové. Ráno po sladké snídani nastalo oboustranné milé loučení, přišli maminky i tatínkové. Pátá Noc s Andersenem plná překvapení, dojmů i dobrodružství je už minulostí a tak se můžeme těšit na příští. Naše poděkování patří paní Monice Bohadlové z Domina, bezva partě dobrovolníků a všem zúčastněným dětem.

Jaroslava Vítová a Hana Nejedlá


„Na den svatého Řehoře lenoch je prý, kdo neoře, letos ale máme hoře, že i hnoje jsou na dvoře. Sněhem pole se bělejí, ovčičky mdle se jehnějí, potrava dobytku schází a čas teplý nepřichází. Dřevo se musí páliti a dosti draze koupiti. Zajisté znát velkou bídu, obzvláště chudého lidu. Copak ptactvo taky zkusí, když po sněhu běhat musí, nemůže se země dobrati a potravu si hledati. Bože ráčiž to změniti a teplý čas udělati.“

                                                                                        (Paměti Františka Jana Vaváka, rok 1789)

V lednu zavítaly do knihovny děti ze školní družiny při ZŠ a MŠ v Hronově. S paní knihovnicí Hanou Nejedlou si užily příjemné chvíle při čtení, hraní, hádankách a vyprávění.
Přítomné posluchače zaujala přednáška Ing. Rostislava Staňka, kazatele církve bratrské. Navštívil několikrát africký stát Ugandu a o své zážitky se s námi podělil 9. února v podvečer.
Nechyběla zajímavá fotodokumentace a ukázka rukodělných výrobků místních obyvatel.
Každou březnovou středu poběží od 9,30 do 11 hodin oblíbený  INTERNETOVÝ KURZ,
 který je již plně obsazen. Podzimní kurzy budou zahájeny v září, přihlásit se je ještě možné.
Od  
1. března  pro vás bude připravena  BURZA  knih a časopisů. Vybrat si můžete z beletrie pro děti i dospělé, v nabídce bude i literatura odborná. Ceny vás určitě příjemně překvapí a tak mějte na paměti, že kdo dřív přijde, ten dřív bere…
Ve  
čtvrtek 15. března  k nám z Vamberka přijede paní Anna Matějková s přednáškou  REIKI.  Reiki je metoda přírodního léčení a osobního růstu. S reiki může každý pomáhat nejen sobě, ale také druhým s léčením a harmonizací. Začátek v 17,30  hodin, vstupné 30,- Kč.
Oblíbená  
„Noc s Andersenem"  proběhne v českých knihovnách z pátku 30.3. na sobotu 31.3.2012. Program je ve stádiu příprav, o průběhu kouzelné noci a dalších březnových akcích pro děti a mládež    vás budeme informovat v dubnovém vydání Hronovských listů.
O příjemném teple si v březnu můžeme jen snít u teplých kamen, krbů a radiátorů. K tomu vám nabízíme pár tipů na nové knihy, které přibyly do knižních regálů počátkem roku.
Václav Havel.  Publikace Marie Formáčkové chce ukázat Václava Havla především jako člověka. Snaží se postihnout to, co dělal, jak žil, s kým se stýkal a jakými cestami šel. Václav Havel je považován za tvůrce absurdních dramat. Ovšem to nejpůsobivější dramatické dílo vytvořil právě svým životem.
Nejděsivější místa české historie,  je název další knihy Vladimíra Lišky. Zvíkov, Velké Losiny, Býčí skála a další, jsou známé lokality, kde na nás působí skrytá energie. Jsou to místa s magií lidské bolesti, utrpení, bídy a smrti, která si zde kdysi dávno vybírala svoji krutou daň.
Řecké báje spolu s Homérovými eposy dodnes okouzlují čtenáře všech věkových kategorií.  
V Encyklopedii řeckých bohů a mýtů  se její autor Bořek Neškudla zaměřil oproti jiným slovníkům jen na mytologii řeckou.
Alzheimerova choroba  děsí každého z nás, v ČR jí trpí asi 120 000 lidí a jejich počet se bohužel stále zvyšuje. Kniha Mathilde Regnaultové je určena rodinným příslušníkům osob s touto chorobou a také pečujícím o tyto osoby. Obsahuje podrobné rady týkající se každodenní péče, včetně různých situací v kontaktu s nemocným.
Ve formě po šedesátce.  Zkušená učitelka tělesné výchovy Lydie Rasinová zde nabízí program cvičení na každý den, tentokrát pro starší věkovou skupinu.
Další novinky beletrie a odborné literatury pro každý věk, najdete v obou odděleních městské knihovny, vybrat si můžete i z bohatého fondu v depozitářích.

Jaroslava Vítová

Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky