v roce 2009 - mestska knihovna egona hostovskeho

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

v roce 2009

Akce knihovny > Proběhlé akce

Proběhlé akce knihovny v roce 2009



Křesťanské Vánoce s Michalem Kittou a polskými kolegy
v hronovské knihovně.

 



„Na Vánoce dlouhý noce, sou tam velký chumelice, hej, hej koleda, hej koleda koleda…“

Než skončí tento, pro nás knihovnice velmi náročný rok, dovolte mi krátké ohlédnutí za podzimními měsíci. Mimo běžného provozu, dorovnávání skladů a vychytávání malých vad na kráse interiérů, jsme dál připravovaly akce pro dospělé a děti nejen v běžícím   Projektu
U nás
spolupráce knihoven měst Hronov a Kudowa Zdroj.
V úterý 10. listopadu jsme společně s polskými kolegy knihovníky vyslechli tématickou přednášku Dr. Evy Koudelkové Báje a pověsti mého kraje. Dobrými posluchači byli také    žáci 9.B. ZŠ a MŠ Hronov. O tajemných a kouzelných místech našeho krásného kraje bychom vydrželi poslouchat hodiny, vždyť vodníky, čerty, vílami a jinou havětí se to tady jen hemží…
Díky skvělé vypravěčce jsme tak prožili příjemné, i když krátké chvíle. Do polské knihovny si kolegové odvezli knihy s regionální tématikou, které Dr. Koudelková vydala a vydává ve svém libereckém nakladatelství Bor.
Ve čtvrtek 12. listopadu nás opět navštívili manželé Lenka a Václav Špillarovi z Jablonce nad Nisou. Jejich vyprávění, doložené nádhernou fotodokumentací nás tentokrát zavedlo na západ a do středu vzdálené Austrálie. Prošli jsme se pouští, rozhlédli se z hor a odpočinuli si ve stínu baobabů. Zájem byl veliký (příjemně nás překvapil zájem dětí), proto nás v prvních měsících nového roku oblíbení cestovatelé navštíví znovu. Téma přednášky a termín se dovíte při návštěvě knihovny, kde včas obdržíte pozvánku.
Ve čtvrtek 26. listopadu proběhlo v naší partnerské knihovně v Kudowě Zdroji slavnostní otevření zrekonstruovaných prostor.
Knihovna si letos také připomněla 60 let svého působení a při té příležitosti se sešla celá řada knihovníků. Z rukou starosty Czeslawa Krecichwosta a ředitelky knihovny paní Urszuly Faron-Bielecké obdrželi někteří čestná uznání za svoji práci v knihovnictví. Po milých slovech zúčastněných kolegů jsme byli všichni pozváni k bohatě prostřenému stolu. Mohli jsme ochutnat speciality polské kuchyně i kousek nádherného jubilejního dortu.
Naše spolupráce získala díky grantu další rozměry, které nám dovolují rozšiřovat okruhy témat společných setkání    všech generací i v budoucnu.
V sobotu 28. listopadu  se v dětském oddělení knihovny sešli malí čtenáři, neboť tento den byl  Dnem dětské knihy(celostátní knihovnická akce). Povídali jsme si o Vánocích a jejich historii, četli jsme z krásných dětských knih a společně jsme i s rodiči vyráběli vánoční ozdoby. U stromku pohádek v parku A.Jiráska jsme si zazpívali vánoční koledy a vyrobenými ozdobami jsme stromeček zkrášlili.
Na středu  
9. prosince jsme v rámci Projektu U nás…naplánovaly předvánoční posezení v hronovské knihovně na téma  Křesťanské Vánoce. Jak se slavívaly a slaví Vánoce v Čechách a jinde, které zvyky a tradice dodržovali naši předkové, o tom nám bude vyprávět pan Michal Kitta, hronovský farář církve českobratrské evangelické. Hudební doprovod a ochutnávka vánočního cukroví doladí sváteční atmosféru.
V závěru roku ještě navštívíme s polskými kolegy skanzen lidové kultury ve Stroužném.
Vánoční a novoroční provoz městské knihovny:
Oddělení pro dospělé čtenáře bude  
OTEVŘENO  v obvyklou provozní dobu  do 29.12.2009.
Oddělení pro děti a mládež bude  
OTEVŘENO do 22.12.2009.
V
pondělí 4. ledna 2010  bude obnoven běžný provoz obou oddělení knihovny.
Všem svým čtenářům přejeme klidné a spokojené vánoční svátky a dobrý rok 2010. Na svých cestách nepřehlédněte knihovnu, která vám může být užitečná v oblasti vzdělání i zábavy.
Na vaši návštěvu se těší    Jaroslava Vítová, Hana Nejedlá, Věra Kohlová a Ludmila Smolová.

Přednáška pro polské knihovníky
  

 

Špillarovi -Austrálie
 

Děti v knihovně s Hanou
 

Slavnostní otevření knihovny v Kudowě

 

   

 

 

 

 

Den pro dětskou knihu
 

 

 

 



Do třetice aneb jak jsme (zas) stěhovali knihovnu v Hronově


Každá knihovna je něčím výjimečná. Žije především svými čtenáři, okolím i různými změnami. Ta hronovská zřejmě obhájila první místo v počtu stěhování. První a druhé (1992, 1997) bylo z důvodu restitučních nároků. To třetí, v roce 2009, bylo nejnáročnější. Předcházelo mu podání projektu, který měl zajistit potřebné finanční prostředky z fondů Evropské unie na rekonstrukce partnerských knihoven v Hronově a polské Kudowě Zdroji. Projekt město obhájilo a nám nastaly horké chvíle. Stěhování jednou ven a podruhé zpátky, to tady ještě nebylo. Stavební úpravy jsou jedna věc, vybavení interiérů věc druhá a neméně důležitá. Paní Klára Šebková z firmy Intebo Šebek je špičková odbornice a tak jsme společně probrali všemožné varianty vhodných nábytkových sestav do celého interiéru knihovny.    Vznikl zajímavý návrh a po schválení (výběru) byl nábytek dán do výroby.
Po bourání, sekání, pokládání podlah a vymalování nastoupili montéři zmíněné firmy a nastal koncert šikovných lidských rukou. Barevné kovové stojiny a police, pracovní místa pro uživatele, čtenářská zákoutí s křesílky a kulatými stolečky. Archivační skříně, depozitáře, odpovídající vybavení kanceláří. Světlé dřevo, dřevo s nádechem třešně, výrazné barvy dětského hracího koutků na kruhovém schodišti - to všechno vytvořilo akord smyslů, vyvážené estetiky a tvůrčího nadšení zúčastněných. Máme důstojné prostředí pro dospělé i dětské čtenáře, kromě nových policových systémů jsou novým prvkem úložné boxy na mince. Ty jistě přivítají ti, kdo tráví v knihovně několik hodin a mohou si své věci bezpečně uložit.    Prosklené, zevnitř osvícené skříně výrazně zhodnotily obě části knihovny pro veřejnost a daly mu punc „obýváku“. Nové osvětlení a kompletní výpočetní technika doladily interiér i v této oblasti. Vedle zmíněného vybavení byl v budově instalován výtah, který využijí imobilní návštěvníci a také zaměstnanci dalších subjektů Základní umělecké školy a Domina (Dům dětí a mládeže). Oslovený architekt navrhl výrazné barvy u vchodů do jednotlivých oddělení včetně barevných nápisů pro dobrou orientaci.
Po náročném přesunu nakonec každá kniha našla své místo, i když ukládat jinak a jinam bylo někdy složitým hlavolamem. V úterý 15. září se v knihovně sešla čtyřicítka pozvaných, aby slavnostním přestřižením pásky zahájila provoz. Ten nastal 17. září a dle ohlasů uživatelů lze soudit, že se společné dílo podařilo.
Počátek října (5. 10.10.) patří již tradičně celostátní akci  Týden knihoven ČR, letos je hlavním mottem  Knihovna mého srdce, koresponduje tak s celostátní soutěží Kniha mého srdce. Vítězných 12 titulů si můžete půjčit i z našeho knihovního fondu.
V pondělí  
5. 10.  se v českých knihovnách čte nahlas probíhá  Velké říjnové společné čtení.  V té naší jsme tentokrát vybírali z pohádek a báchorek Boženy Němcové. V úterý  6. října  přijde malým posluchačům základní školy v Hronově číst a vyprávět Dr. Eva Koudelková. Její úprava regionálních pověstí je známá a tak se společně projdeme po okolí, setkáme se s hastrmany i čerty a dalšími bájnými postavičkami.
Středa  
7. října  je vyhrazena našim polským kolegům knihovníkům z nedaleké Kudowy Zdroje. Vlastivědná procházka bude směřovat nejprve na výstavu starých pohlednic, dále projdeme kolem významných míst, připomeneme si hronovské osobnosti a prohlédneme si expozici Jiráskova muzea. Tato akce proběhne v rámci společného  Projektu U nás spolupráce knihoven měst Hronov a Kudowa Zdroj.
Den otevřených dveří  si nenechte ujít ve čtvrtek  8. října  v provozních hodinách.  Návštěvníci uvidí i ostatní prostory knihovny, kam se běžně nedostanou. Po celý týden se mohou zdarma zaregistrovat noví čtenáři v obou odděleních, odpuštěno bude všem hříšníkům, kteří pozdě vracejí knihy (sankční poplatky).
Ve středu  
14. října  se vydáme opět v rámci zmíněného  Projektu U nás…do Textilního muzea v České Skalici. Tam se polské a české děti dovědí o historii textilní výroby a některé techniky si samy vyzkoušejí. V průběhu exkurze bude vyhlášena společná výtvarná soutěž  Báje a pověsti mého kraje.  Výtvarná dílka budou vystavena postupně v obou knihovnách.
                                                                          
       Jaroslava Vítová

Fotografie ze znovuotevření knihovny
 

 

 

 


                    Architektura ve skanzenu                             Vybavení světnice v polském skanzenu

 


                 Děti v polském skanzenu                                              V ševcovské dílně

 


                       
Jak se hněte chléb                                                 Sypání chleba kořením.

 


Co nového v knihovně…

Prázdniny překročily svoji polovinu. Děti jsou na táborech, u babiček a dědečků, dospělí    (někteří) si užívají dny dovolené. Jsou však místa, kde se čas nezastavil ani v létě.
Jedním takovým je i městská knihovna Egona Hostovského v Hronově, která je od počátku května ve znamení rekonstrukce.
Pojďte se podívat, jak práce pokročily. Stavební úpravy byly dokončeny, probíhají obklady schodišť, instalace výtahu a jeho zkušební provoz. Kanceláře i prostory půjčoven jsou vymalovány, vyměněny byly některé vysloužilé radiátory. Veškeré elektroinstalace a přípojky pro výpočetní techniku a zabezpečovací systém byly zdárně instalovány a čekají na zapojení. V současné době se knihovna připravuje na vybavení novým nábytkem firmy Intebo Šebek, průběžně bude dodána a zprovozněna výpočetní technika. V přípravné fázi je rovněž kolaudace celého prostoru. V závěru srpna začneme stěhovat kanceláře, v prvních dnech září nastoupí stěhovací firma z Hradce Králové. Tím vypukne hlavní přesun knihovního fondu a části inventáře z tělocvičny základní školy. Čeká nás několik velmi náročných týdnů. Není lehké dát knihovně řád, musí vyhovovat čtenářům i personálu. Urovnat tisíce knih do nových regálů, přesně podle abecedy připravit depozitáře knih. Za provozu již nebude čas hledat kde je Zločin a trest, Babička nebo Život včel, nemluvě o dalších poskytovaných službách.    Automatizovaný knihovnický systém Clavius musí bezchybně pracovat, fronty před pultem nemá nikdo rád a těm se asi zpočátku nevyhneme.
Zatímco se bouralo a stavělo, ve školní třídě v Palackého ulice probíhala běžná „knihovničina“ a další práce související s česko-polským projektem. Nakoupeno a uloženo do databáze bylo bezmála 400 nových knih pro všechny věkové kategorie. Na čtenáře čeká také řada titulů společenských i odborných periodik, přibyly i nové. Založena byla Pamětní kniha naší dlouholeté partnerské spolupráce s městskou knihovnou v Kudowě Zdroji včetně fotodokumentace. Jsou připraveny nové společné akce pro polské a české děti i dospělé, včetně dalších pro hronovskou veřejnost.
Ve čtvrtek 17. září 2009  se v 8,30  znovu otevřou dveře městské knihovny a my věříme, že se vám u nás bude líbit.

                                                                                Jaroslava Vítová, vedoucí městské knihovny

Fotografie z rekonstrukce knihovny
                   

                

                 


Knihovnické události…
Než došlo k náročnému přesunu knihovny ve druhé polovině dubna, proběhlo u nás několik zajímavých akcí s dětmi místních základních škol. Společně s Domem dětí Domino jsme připravili  
Noc s Andersenem  – největší akci veřejných knihoven v České republice na podporu knih a čtení. Navečer a v noci ze 3. na 4. dubna se 15 dětí stalo účastníky pestrého programu. Hlavními aktéry byli bratři    Vackovi (dlouholetí amatérští hvězdáři) z Police nad Metují, kteří přivezli na pozorování oblohy dva hvězdářské dalekohledy. Počasí „andersenovské“ noci přálo a tak se konal i malý noční výlet na Fara. Tam mohli všichni sledovat vesmír „zblízka“, kromě jiného i Měsíc, Sirius a planetu Saturn. Nadšení dětí nebralo konce, každý se dozvěděl vše, co ho zajímalo a je možné, že nás pozorovali i mimozemšťané…Vyráběly se masky „ufonků“, míchaly se „vesmírné pomazánky“, které s pochvalou    skončily v žaludcích všech přítomných. Spokojeným dětem se pozdě v noci krásně usínalo s pohádkami Hanse Christiana Andersena.
Pasování prvňáčků na čtenáře 7. a 8. dubna 2009. Návštěva žáků prvních tříd ze ZŠ a MŠ v Hronově s paní učitelkou Lenkou Grossovou a ZŠ ve Velkém Poříčí s paní učitelkou Veronikou Šancovou byla pro nás potěšením. Hronovské prvňáčky přivítala starostka města Hronova, paní Hana Nedvědová a se zalíbením sledovala, jak se zapojili do debaty o pohádkových knížkách. Povídali jsme si také o tom, jak máme s knihami a časopisy zacházet. Nakonec se dostavil spolu s kašpárkem    kosmonaut ve sněhobílém skafandru, který s knihou kouzel    slavnostně pasoval    nové čtenáře.
Všechny děti si odnesly nové čtenářské průkazy s roční registrací zdarma, drobné dárky a my víru, že se pro řadu z nich stane návštěva knihovny samozřejmostí na mnoho let.
„Je prý lepší vyhořet, než-li se stěhovat. Knihy však velmi špatně hoří a tak jsme se rozhodli pro stěhování…"
První fázi náročné akce máme již šťastně za sebou. Zhruba ve 350 „banánovkách" a dalších přepravkách se přemístil celý knihovní fond a část inventáře, který bude v depozitářích sloužit i po nastěhování zpět. Všechny bedny byly pečlivě označeny, druhé kolo stěhování bude vyžadovat systém a přesnost při třídění knih. Než jsme ve čtyřech „zabalily“ celou knihovnu, uběhl víc než týden. V pondělí 27. dubna nastoupila parta silných chlapů se dvěma náklaďáky, přepravními vozíky a vypukl maratón nakládání a vykládání mezi knihovnou a tělocvičnou základní školy. Zároveň se připravovalo provizorní pracoviště knihovny rovněž ve škole. V pondělí 4. května bylo staveniště předáno stavební firmě Delta Velké Poříčí.
Před námi je řada měsíců trpělivosti a naděje, že všechno dopadne jak má
tedy dobře. Věříme, že se nezřítí žádná stěna nebo strop, že skvěle padnou nová okna i dveře, sedne nový nábytek a technika bude sloužit svému účelu nám i veřejnosti.
Fotodokumentace jsou pouhé obrázky
námahu a pot nezachytí. Doufáme, že naši čtenáři ještě mají co číst, předzásobili se důkladně. Za únor, březen a polovinu dubna si vypůjčili téměř 10 000 knih a časopisů.
Provizorní pracoviště knihovnic je mírně řečeno trochu jako skládka. Občas něco hledáme v desítkách beden kolem, vnímáme pravidelné školní zvonění a hlasy dětí. Náš knihovní program Clavius    však pracuje a tak tvoříme v databázi záznamy    nově nakoupených knih, díky internetu komunikujeme s knihovnami ČR, vyřizujeme meziknihovní výpůjční služby.    Bez našich čtenářů je však náš knihovnický život zcela jiný…
Příště vás budeme informovat o postupu stavebních úprav knihovny na Komenského náměstí.
===============================================================================
===============================================================================
Projekt polsko české spolupráce běží a na obou stranách se pokračuje ve stavebních úpravách. Na našich pravidelných pracovních schůzkách plánujeme nové akce a hodnotíme ty, které máme za sebou. Při poslední návštěvě polské knihovny v Kudowě Zdroji jsme nahlédly i do zrekonstruovaných prostor. Naši kolegové jsou proti nám v předstihu a tak jsme je zastihly u stěhování regálů a ukládání knižního fondu. Otevření jejich knihovny se očekává 1. srpna 2009. V hronovské knihovně jsou již vyměněná okna, vybudován široký průchod do nového prostoru v dětském oddělení. Pokračují práce na elektrických rozvodech, upravují se podlahy, vybírají se designy krytin a koberců, malby zdí, obklady.
Polští kolegové připravili ke Dni dětí setkání ve skanzenu lidové kultury, kam jsme se s našimi dětmi vypravili 28. května. Po vstupu na polské území v Malé Čermné jsme se společně vydali mezi krásné repliky původních stavení. Nejprve vypuklo velké soutěžení, následovalo opékání buřtů, nechyběla návštěva keramické dílny a kovárny, kde se děti seznámily s technologiemi výroby a práci s hlínou si mohly vyzkoušet.    Na závěr se děti doslova vyřádily v dětském koutku Colorado. Druhý den se ve 2. třídě Základní školy v Hronově rozdávaly diplomy a drobné propagační předměty za účast a úspěšné soutěžení, nechyběla ani malá sladkost.
Již následující týden jsme přijali pozvání knihovny ve Rtyni v Podkrkonoší. Tam se konalo setkání malých dětských čtenářů
čtenářských minikroužků okresu Náchod. Pořádající knihovna patří již do trutnovského okresu a její pečlivě připravený program zaujal všechny účastníky. Postavy z Devatera pohádek čekaly na celé soutěžní trase a tak se děti potkávaly s pošťákem Kolbabou, kouzelníkem Magiášem i loupežníkem Lotrandem. U chaty s rybníčkem se všichni dočkali občerstvení a v pohodě se rozjeli do svých domovů.
V polovině června nás čeká setkání v diskusním Klubu knih, který pracuje při městské knihovně v Kudowě Zdroji. Knihy polských autorů často vycházejí v českých nakladatelstvích a tak se můžeme těšit na bližší seznámení s nimi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



===============================================================================
===============================================================================

Fotografie z dalších akcí pro děti. (Kudowa Zdroj, Rtyně)

                     Bylo nám spolu dobře                                                        Čarování s hlínou

 


                    
Den dětí v polském skanzenu                       Diplomy a dárky za soutěžení-2. třída ZŠ

 


           
Hraní v dětském koutku Colorado                               Polské a české děti ve skanzenu

 


   
Pracovní schůzka k Projektu v polské knihovně   Setkání minikroužků ve Rtyni v Podkrkonoší

 


             
Na stopě Velké pošťácké pohádky                                    U kouzelníka Magiáše

 


                         
Vyhráli jsme všichni                                                   Knihovna jako staveniště

   




Jaro otevírá bránu pojďte dál…

Během únorových prázdnin navštívily děti 1. stupně ZŠ a MŠ Hronov městskou knihovnu a DDM Domino. Společně jsme četli Hochy od Bobří řeky Jaroslava Foglara (výročí autora), v Dominu pak všichni vyráběli Valentinky. V pondělí 16. února k nám přišly děti ZŠ ve Žďárkách. Seznámily se s provozem knihovny, při četbě a vyprávění paní Hany Nejedlé také s regionálními autory, kteří řadu svých knih věnovali právě dětem.
V rámci společného česko-polského Projektu  
U nás spolupráce knihoven měst Hronov a Kudowa Zdroj  se polské a české děti vydaly 25. února do lázeňského města  Duszniki Zdroj.  V Muzeu papírnictví  si vyslechly historii vzniku a ruční výroby papíru a vlastníma rukama si prastarou technologii vyzkoušely. Následovala prohlídka lázeňského parku a seznámení s polským hudebním skladatelem Fryderykem Chopinem, jehož socha v parku stojí.
Program připravili kolegové knihovníci z polské knihovny v Kudowě Zdroji.
Na čtvrtek 26. února opět    přijali naše pozvání cestovatelé Lenka a Václav Špillarovi z Jablonce nad Nisou. Jejich úžasné
vyprávění o Africe, doplněné bohatou fotodokumentací nadchlo všechny posluchače a nikomu se nechtělo jít domů. Součástí přednášky byl prodej knih z putování po kontinentech a nádherné fotografie Václava Špillara.
Příští setkání bude jak doufáme, v Týdnu knihoven ČR (říjen 2009) a tentokrát se vypravíme na východní pobřeží vzdálené Austrálie.
Březen  je nejen první jarní měsíc, ale řadu let byl především  Měsícem knih. Po nástupu internetu ustoupily knihy lehce do pozadí a nové informační technologie vedly (BMI). Letos poprvé od roku 2000 se svět knih vrací na první příčku a s ním i propagace četby, literatury, vydávání knih a pestrých knihovnických činností. Je to jen dobře, vždyť konzumní přijímání současné „kultury“ vymazalo v mladé generaci potřebu rozvíjet čtením fantazii, výrazně omezilo komunikační schopnosti a vytvořilo povrchní vnímání světa, lidí a lidských hodnot.
Týden čtení  proběhne v knihovnách  od 9. do 15. března 2009,  program připravujeme také pro jednotlivé třídy ZŠ a MŠ, které se do knihovny v březnu chystají
Od  
2. do 31. března  si můžete přijít „zalovit" v Burze knih a časopisů. Ceny jako vždy velmi příjemné, veškerý tisk za dobrovolný poplatek.
Po celý březen můžete využít  
registraci zdarma  na jeden kalendářní rok. V obou odděleních platí  pouze pro nově se registrující čtenáře.
Ve středu  
25. března  pořádáme v rámci  Projektu…výjezdní setkání polských a českých dětí. Pojedeme do Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích. Rok 2009 je Mezinárodním rokem astronomie a proto bude naším dalším cílem hvězdárna v Úpici a povídání o hvězdách.
Oblíbená  
Noc s Andersenem  proběhne v knihovně v noci ze  3. na 4.  dubna.   Pasování prvňáčků  na čtenáře plánujeme na  7. a 8. dubna 2009  – tentokrát bude pasovat vesmírná bytost. O průběhu těchto akcí vás budeme informovat příště.

Znovu připomínáme STĚHOVÁNÍ KNIHOVNY. Veškerý provoz bude ukončen ve čtvrtek 16. dubna 2009. Přijďte si včas udělat zásobu knih, o které vás až do poloviny října nebudeme upomínat. (Platí pro obě oddělení knihovny).
Provizorní zázemí vybudujeme v jedné ze tříd prvního stupně ZŠ. Budou zde instalovány počítače se všemi našimi daty (knihovní software Clavius) včetně internetového připojení. Elektronická komunikace (e-mail) se sítí knihoven a veřejností nebude nijak omezena a my budeme se všemi adresáty v kontaktu. Studentům a dalším zájemcům zajistíme meziknihovní službu (knihy z jiných knihoven).
V období květen-srpen 2009 budeme odepisovat z databází cca 3 000 vyřazených knih a periodik, následně budou záznamy odstraněny z lístkového centrálního katalogu. Pokračovat budeme v akvizici (nákupu) nových knih, u kterých bude proveden záznam do databáze dle platných norem včetně anotace (obsah knihy). Veškerá informatika (knihy a tisk) budou    pochopitelně i technicky zpracována (balení, vrtání hřbetů, popis MDT) a opatřena čárkovými kódy.
V souvislosti s probíhajícím česko-polským Projektem musíme podrobně připravovat a archivovat veškeré společné akce. Dokladem bude Pamětní kniha, jejímž obsahem budou ručně psané zápisy a dokumenty ze setkání, součástí budou také fotoalba.    Kromě výše uvedeného si knihovnice v této době vyberou řádnou dovolenou.
Tyto informace jsou určeny všem, kdo nemají konkrétní představu o knihovnické práci v době uzavření knihovny. Je ještě řada činností, které zde neuvádím, ale zahálení v náplni práce určitě nemáme.
Čeká nás nelehké období. Od stěhovacích    příprav (uložení 30 000 svazků do přepravek včetně jejich popisu pro pozdější rychlou orientaci, označení a rozdělení stávajícího inventáře, roztřídění a uložení veškeré tištěné dokumentace, zabalení tiskopisů, knihovnických pomůcek a mnoha drobností) po samotné stěhování do přísálí školní tělocvičny. Po dokončení rekonstrukce a předání stavby bude následovat stěhování zpět. Veřejnost se může těšit na novým nábytkem vybavenou knihovnu a nově doplněnou výpočetní techniku. Malí čtenáři jistě přivítají rozšíření oddělení pro děti a mládež. Výtah (vybudovaný na základě směrnic pro vícepatrový objekt) ocení nejvíce senioři a maminky s malými dětmi. Knihovna je místem setkávání všech generací, podporuje vzdělávání, nabízí rychlé získávání informací v síti internetu a bohatý knižní fond.    V nové podobě nám bude dále sloužit k oboustranné spokojenosti.


                                                                                                                                    Jaroslava Vítová
                                                                                                     

              
Základní škola Žďárky v knihovně                  Před kostelem sv. Petra a Pavla-Duszniki Zdroj

 


            V Muzeu papírnictví-Duszniki Zdroj   Vlastnoruční výroba papíru-Muzeum papírnictví Duszniki Zdroj

 


Na návštěvě u hudebního skladatele F.Chopina-Duszniki Zdroj    V Dworku Fryderyka Chopina-Duszniki Zdroj

 



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky