2021-1 - mestska knihovna egona hostovskeho

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

2021-1

Akce knihovny > Proběhlé akce

číslo stránky:
                   Proběhlé akce knihovny v roce 2021


MŠ Hronov - zelená třída – Stromy kolem nás (21. října 2021)

Ve středu nás navštívila zelená třída z MŠ Hronov. Opět jsme se zaměřili na téma „Stromy kolem nás“, které v sobě skrývá i starost o přírodu, recyklaci papíru a správné chování v lese. Ke konci jsme společně vyzkoušeli přiřadit správné plody a listy ke stromům. A protože děti byly moc šikovné, tak se našel čas na prohlížení knížek!




MŠ Hronov – červená třída – Pejsek a kočička  (20. října 2021)

Dnes u nás byly děti z MŠ Hronov Červená třída. Tentokrát jsme si společně povídali a předčítali z knížky „Povídání o pejskovi a kočičce: jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech“. Řekli jsme si toho spoustu o správném chování vůči sobě i svému okolí. Také, že si máme vzájemně pomáhat nejen ve školce, ale také i doma. Zahráli jsme si malou hru a na závěr strávili čas u knížek.




MŠ Zbečník – Stromy kolem nás ( 15.10.2021)

Dnes dopoledne se u nás zastavila mateřská školka Zbečník. Bylo to moc hezké dopoledne, protože jsme si s dětmi povídali o stromech, lesích, ekologii i zvířátkách. Stihli jsme si říct, jak se správně v lese chovat, jak se správně starat o přírodu, něco o recyklaci papíru a na závěr jsme si prohlédli všechny knížky. I na předčítání se dostalo.




Saša Ryvolová: Sólo pro Papuu (čtvrtek 14. října 2021)

Čtvrteční přednáška byla věnována kraji pro našince velmi vzdálenému – Západní Papua – v indonéské části ostrova Nová Guinea. Saša Ryvolová se svým manželem Václavem Lomičem podnikla cestovatelskou výpravu do těchto míst celkem dvakrát. Poprvé v roce 2001 a podruhé o třináct let později. Díky tomu mohla srovnávat, kam se tato oblast posunula i díky vzrůstajícímu cestovnímu ruchu.  
„Na Papuu se člověk nikdy nemůže dost připravit. Základem úspěchu je improvizace! Cestujeme, jak se dá a čím se dá – letadlem, na motorce, nákladní lodí…“ glosuje cestování Papuou Saša Ryvolová.
Postupně jsme společně díky reportážní technice objevovali lidi z kmene Dani v proslulém údolí Baliem, příslušníky kmene Koroway nazývané „stromoví lidé“ podle svých obydlí v korunách stromů, obdivovali jsme řezbářské umění Asmatů a na závěr jsme se mohli pokochat krásami podmořského světa plného pestrobarevných ryb v korálových útesech v ráji všech potápěčů Raja Ampat
.




MUDr. Petr Minařík – Rudolf II. Habsburský. Císařem v čase hvězd a mandragor (úterý 5. října od 17:30)

V úterý 5. října jsme v Týdnu knihoven zahájili podzimní blok přednášek.
Příběhem mecenáše múz, alchymistů a rudolfínské Prahy nás provedl MUDr. Petr Minařík z Nového Města nad Metují. Tato přednáška je z cyklu „Habsburský arcidóm v naší historii“. Habsburskou monarchií a císařskou rodinou se zabývá již několik let, mimo to se stále věnuje i lékařské praxi.
Většině z  laické veřejnosti je císař Rudolf II. Habsburský znám především z filmu Císařův pekař a Pekařův císař, kde postavu legendárně ztvárnil Jan Werich.
Přítomným divákům byl představen život Rudolfa II. od dětství a výchovy na španělském dvoře, přes panovnické začátky, těžkosti ve vztazích s matkou a bratrem Matyášem až po změnu jeho osobnosti v důsledku duševní choroby
.




Vyrábění v knihovně: Papírové lepení (5. 8. 2021)

Papírové lepení bylo další knihovnickou dílnou. Děti si na připravené šablony pohádkových postav lepily za pomoci krepového i barevného papíru vlasy, dýmky, čelenky, korunky, květinky… a vytvořily tak nové pohádkové postavy. Některé pohádkové postavy nám dokonce byly ponechány na památku. Děkujeme!




6. Hronovské stopování: Stopování se Skřítkem Neználkem  (4. 8. 2021)

Již šesté stopování se uskutečnilo i přes prvotní nepřízeň počasí, které se ale poté umoudřilo. Děti provedly Skřítka Neználka Hronovem pomocí mapy, fáborků a šipek. Splnily záludné úkoly a sami se seznámily s historií a památkami města.
Ti, kteří zdárně trasu splnili, tak získali průkaz průvodce Hronova a sladkou odměnu. Gratulujeme!




Vyrábění v knihovně: Od papírového tácku k divadelní masce (3. 8. 2021)

Na první knihovnickou dílnu přišlo spoustu dětí, ale i rodičů. Kreativitě se meze nekladly a děti se rychle přeměnily pomocí masek v různá zvířata, pohádkové postavy a další...




Mgr. Hasan Zahirović, Ph.D.: Zákulisí hry R.U.R.  (úterý 3. srpna 2021)

Na úterní podvečer jsme v rámci doprovodných programů Jiráskova Hronova pořádaných naší knihovnou připravili přednášku nám dobře známého popularizátora Čapkovy rodiny – Hasana Zahiroviće. V září tohoto roku uplyne 5 let od doby, kdy se uskutečnila první přednáška na téma Čapků v naší knihovně.
V tomto roce symbolicky uplynulo 100 let od premiéry hry R.U.R. - 2. ledna 1921, kdy ji provedl ochotnický soubor Klicpera v Hradci Králové. Světová premiéra hry R.U.R. měla být v Národním divadle v Praze. Původní termín byl však odložen na 25. ledna 1921. Královéhradecký ochotnický soubor Klicpera, který měl hru premiérovat krátce po Národním divadle, se o odložení nedozvěděl. Tak se světová premiéra odehrála 2. ledna 1921 na prknech scény v Hradci Králové.
Divadelní hra byla přeložena do více než třiceti jazyků a Karel Čapek začíná být právem považován za zakladatele české sci-fi.
Početné publikum se dozvědělo další zajímavosti a perličky nejen ze zákulisí samotné hry, ale i ze života sourozenců Čapkových.




Literární toulky pro Hronově aneb (nejen) čapkování s Hasanem Zahirovićem
(pondělí 2. srpna 2021)

Přes 30 účastníků se vydalo v pondělí dopoledne spolu s Mgr. Hasanem Zahirovićem, Ph.D. na literární a místopisnou vycházku po stopách významných hronovských rodáků. Na celkem pěti místech bylo vzpomenuto na sourozence Helenu, Josefa a Karla Čapkovi a jejich návštěvy u prarodičů ve mlýně, dědečka Karla Novotného a psa Voříška, Aloise Jiráska, Egona Hostovského, v neposlední řadě i na pátera Josefa Regnera Havlovického a ing. Jindřicha Freiwalda. V pravé poledne jsme za zvuku kostelních zvonů vycházku zakončili u informační tabule cesty psa Voříška.




Pasování prvňáčků – ZŠ Hronov 1.A a 1. B ( 17.6.2021)

Letošní pasování prvňáčků bylo vzhledem k proticovidovým opatřením velmi složité uspořádat. Nakonec se to povedlo díky spolupráci s Dominem a s paní Monikou Bohadlovou, která se ochotně ujala role písmenkové víly. V ŘÁDU ČTENÁŘSKÉM jsme přivítali prvňáčky z hronovské základní školy. Dohromady jsme pasovali 38 nových rytířů řádu čtenářského. Písmenková víla je provedla pohádkovou říší a pomohla jim splnit všechny zkoušky, které si pro ně král říše pohádek nachystal. Prvňáčci prokázali, že se už naučili číst, a ví, jak se o knížky starat, což si ověřila i moudrá žena královna Abeceda. Všichni slavnostně slíbili, že budou vzornými čtenáři. Odměnou jim jsou průkazky do knihovny na rok zdarma.






Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky