Václav Špillar : Senegal  (čtvrtek 5. května 2022)

Se zážitky ze západoafrické země se s našimi věrnými diváky přišel podělit Václav Špillar, ta vyšší polovina nerozlučného cestovatelského manželského dua.

Senegal nepatří zrovna mezi nejvyhledávanější turistické destinace, známý je především tím, že v jeho hlavním městě Dakaru končila slavná Rallye Paříž – Dakar, a také díky fotbalovému týmu, který se již delší dobu pohybuje mezi nejužší špičkou reprezentačních týmů afrického kontinentu (letos dokonce zvítězili v Africkém poháru národů).

Můžeme říct, že Senegal je zcela určitě neprávem opomíjenou destinací s nádhernými, dlouhými a téměř prázdnými plážemi a příjemným oceánem. Největší počet turistů je zde z  Francie, neboť až do roku 1960 byl Senegal francouzskou kolonií. Místní obyvatelé – přátelští a usměvaví Senegalci, jsou z naprosté většiny muslimové, avšak nepatří k ortodoxním vyznavačům islámu. Ženy potkáváte na ulicích ustrojené do krásně barevných a velmi přiléhavých šatů a jediné, co mívají zahalené, jsou vlasy pod barevnými turbany. Křesťané a muslimové, pokud žijí vedle sebe, žijí opravdu naprosto pokojně a tolerantně. Senegal nabízí mnoho výprav do přírodně zajímavých míst jako je třeba delta řeky Saloum s mušličkovými ostrovy, vzdálené vnitrozemí kolem řeky Gambie, kde žijí domorodé kmeny Bedig, Paulo a Bassari, národní park Niokolo Cobe (safari), koloniální město St. Louis či ostrov otroků Goree.
Určitě je to země, která stojí za poznání!