Mgr. Hasan Zahirović, Ph.D.: Zákulisí hry R.U.R. (úterý 3. srpna 2021)

Na úterní podvečer jsme v rámci doprovodných programů Jiráskova Hronova pořádaných naší knihovnou připravili přednášku nám dobře známého popularizátora Čapkovy rodiny – Hasana Zahiroviće. V září tohoto roku uplyne 5 let od doby, kdy se uskutečnila první přednáška na téma Čapků v naší knihovně.

V tomto roce symbolicky uplynulo 100 let od premiéry hry R.U.R. – 2. ledna 1921, kdy ji provedl ochotnický soubor Klicpera v Hradci Králové. Světová premiéra hry R.U.R. měla být v Národním divadle v Praze. Původní termín byl však odložen na 25. ledna 1921. Královéhradecký ochotnický soubor Klicpera, který měl hru premiérovat krátce po Národním divadle, se o odložení nedozvěděl. Tak se světová premiéra odehrála 2. ledna 1921 na prknech scény v Hradci Králové.

Divadelní hra byla přeložena do více než třiceti jazyků a Karel Čapek začíná být právem považován za zakladatele české sci-fi.

Početné publikum se dozvědělo další zajímavosti a perličky nejen ze zákulisí samotné hry, ale i ze života sourozenců Čapkových.